Kodály140/Szolnoki Kodály Kórus 100

A Szolnoki Kodály Kórus a NEAO-KP-1-2022/6-000557. számú „Kodály 140-Szolnoki Kodály Kórus 100” projekt című pályázaton kért támogatást 2022.április 22-én kapta meg 1.400.000.Ft. összegben.

A Kórus  2022.tavaszán  az EMT- TE- B- A- 21/0045 számú , „ Énekeljünk együtt „ című pályázaton elnyert 2.000.000.-Ft támogatás terhére két nagy sikerű hangversenyt rendezett április 23-án  és május 7-n Szolnokon a 100.éves jubileumát ünnepelve.

A Szolnoki Kodály Kórus e hangversenyek repertoárjára építve folytatta az új projektben tervezett feladatainak végrehajtását, annak ellenére,hogy a pályázatban kért 3.885.600.-Ft. tervezett költségvetésből csak 1.400.000.-Ft vissza nem térítendő támogatást kapott,bízva  abban,hogy más támogatói forrásokból egy külföldi kórusfesztivál vagy verseny részese  lehet. .A felkészülést, a próbákat és a vállalt szerepléseket ennek alárendelve végezte.

2022.július 9-én a Vasutas Napon a MÁV,Szolnok Véső Úti Sporttelepén megrendezett családi napon a MÁV Férfikórus Szolnok együttessel lépett fel a MÁV vezetői és vasutas családok,kollektívák nagy számú hallgatósága előtt.

Szeptember 1-én a  Szolnok Napja városi ünnepségen  az Aba-Novák Agora Művelődési Központban lépett fel mintegy 450 néző előtt.

Szeptember 3-n a Szolnok MÁV Állomáson a Pest -Szolnok Vasút 175.éves jubileumi megemlékezésen lépett fel a MÁV Férfikórus Szolnok és a Légierő Zenekar Szolnok együttesekkel.

Szeptember 30-án a Tiszaföldvári Katolikus Nagytemplom  adott helyszínt a Tiszafőldvári Férfikar által szervezett hangversenynek, melyen a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Kodály Kórus vendégszerepelt  mintegy 50 fős nézőnek.

Októberben 3 alkalommal lépett fel Szolnok terein a Tér- Zene projekt keretében, járó-kelő hallgatóság előtt.

November 19-én a Ceglédi Református Nagytemplomban a baptista templom építéséhez jótékonysági koncertet rendeztek ,melyen a MÁV Férfikórus és a Szolnoki Kodály Kórus is fellépett .A nagyon hideg templomban csak mintegy 50 fő hallgatóság jelent meg és hallgatta meg a 2 órás előadást.

December 10-én a Szolnoki MÁV Állomás Üvegtermében a MÁV Férfikórussal  évadzáró koncertet adott közel 120 nézőnek, a koncertet követő bankett tovább erősítette a két együttes évszázados együttműködő barátságát.

December 16-án délelőtt a Szolnoki Szentgyörgyi Albert Általános Iskola mintegy 250 tanulójának a telt házas aulában Kodály műveiből karácsonyi koncertet adott a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Kodály Kórus, Péli Ildikó és Fazekas Zsuzsanna közreműködésével.

December 16-án 18 órakor a Szolnoki Belvárosi Nagytemplomban tartotta meg a Magyar Kórusok Napján a„Kodály 140” koncertet a KÓTA JNSZ. Megyei Szervezetével közös rendezésben, melyen a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a JNSZ. Megyei Karnagyok Kamarakórusa és az Ádám Jenő Zeneiskola Tanári Kamaraegyüttese műsorával mintegy 100 fő néző részére.

2023.január közepétől kezdte el a próbákat a kórus, mivel a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által hozott a veszélyhelyzettel kapcsolatos rezsi szabályai miatt a fűtetlen próbatermet nem lehetett igénybe venni .

A 2022. év nyarán rendezett Pedagógus Kórusok Országos találkozójára akkora volt a Pandémia utáni nyitás miatt a jelentkezés, hogy a kórust már nem tudták Győrben fogadni. Így a pályázati projekt egyik eleme nem valósulhatott meg. A nemzetközi kórushíreket figyelemmel kísérve és az egyre bizonyosabb forrás hiányt és inflációt érezve kellet a kórus vezetőségének döntenie arról, hogy több millió forintos költségvetésű  külföldi kórus rendezvényre nem tud a kórus eljutni.

2023.januárjában egy tavaszi Aradi koncert szervezése indult, hogy a befektetett felkészülést hasznosuljon, mivel a pályázat határideje 2023.március 31.nem módosult, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál pedig áprilisra lett kiírva.

Az aradi szervezők azonban március elején értesítést küldtek, hogy a kórus fellépést nem tudják a programjukban biztosítani. Az 1848-as forradalom 175.éves jubileumi ünnepségéhez kapcsolódóan a romániai Nagyvárad ( Oradea) RMDSZ képviselői elfogadták a kórus fellépési felajánlását a március 15.-ei városi ünnepségükre. Ennek kivitelezése érdekében is kellet a kapott pályázati támogatás felhasználását  áttervezni és  módosítási kérelmet benyújtani.

  1. március 14-én bérelt különjáratú autóbusszal utazott 26 fővel kórus Nagyváradra és a GALA GUESTHOUS 3 csillagos hotelben töltött egy éjszakát. A szállás kiválasztásánál szempont volt a létszám és az ár, valamint a városon belüli parkolás.

A hotelben nem tudtak reggelit biztosítani,így azt mindenki önállóan oldotta meg,14-én és 15-én a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ étkezdéjében tudott a kórus étkezni az éttermi áraknál jóval kedvezőbb költséggel .A konyhát üzemeltető cég csak készpénzes fizetést fogadott el.

A Nagyváradi Püspöki Palota FIX Makerspace konferencia termében 2023.03.15. 20,30 órai kezdettel a március 15.-i ünnepi megemlékezés záró eseményeként egyben a kórus „Kodály Zoltán 140-Szolnoki Kodály Kórus 100” NEAO-Kp-1-2022/6-000557 pályázat záró koncertje volt, melynek műsora

Kodály Zoltán: Magyar mise
Bárdos Lajos: Erkel szózata
Kocsár Miklós: Nemzeti dal
Kodály Zoltán: Epigrammák  – Péli Ildikó fuvola

Kodály Zoltán: Zöld erdőben
Három Gömöri népdal
Egyetem- begyetem

Bartók Béla: Három Csík megyei népdal – Péli Ildikó fuvola
Farkas Ferenc: Hajnal-nóta
Reneszánsz táncok a Vietorisz kódexből – Péli Ildikó fuvola
ifj. Somorjai: Trubadúr-mollban
Karnagy : Molnár Éva. Köreműködők:  Fazekas Zsuzsanna zongora,  Péli Ildikó fuvola,furulya,pikoló.

A koncertet Meleg Vilmos az RMDSZ választmány elnöke nyitotta meg.Jelen volt a helyszínen és beszédet mondott Böcskei László római katolikus megyés püspök,valamint Simon István Magyarország kolozsvári konzulja, és Szabó Ödön  RMDSZ  országgyűlési képviselő.

Simon István konzul úr elismerően gratulált az előadáshoz és megköszönte a kórusnak, hogy fellépésével ily módon is támogatta a Konzulátus munkáját. és további helyszínekre,fellépésekre tett javaslatot .A több mint 100 fős közönség a több órás nyílt téri, esős,  esti megemlékezés és fáklyás menetről érkezett  a nagysikerű koncertre. A heti rendszerességgel megtartott próbákkal a kórus felkészült, hogy  a határon túli magyarok egyik jelentős társadalmi megmozdulásán méltón képviselje hazánkat és a magyar kóruskultúrát, egyben műsorával tisztelegjen a névadó Kodály Zoltán emlékének.

A kórus még márciusban három fellépést csinált a MÁV Férfikórus Szolnok  együttesel vegyes karként  Zsákai Katalin karnagy vezetésével. Március 11-én a Szolnoki MÁV állomáson a Hatvan- Szolnok vasút megnyitásának  jubileumi ünnepségén a Légierő Zenekarral,majd 18-án az Aba-Novák Agora Művelődési Központban az Országos Vasútmodell Kiállítás megnyitóján,24-én pedig a MÁV Forgalmász Bálon.Amint látható a Szolnoki Kodály Kórus a szűkös anyagi és egyéb feltételek ellenére  is 17 elismert minőségű szereplést teljesített eddig.